Modificările aduse Legii 215, privind asumarea răspunderii în deciziile administraţiilor publice locale, reprezintă o schimbare de optică, susține senatorul UDMR Tánczos Barna. Potrivit acestuia, responsabilizarea unei singure persoane pentru orice decizie luată de instituţie „este incorectă” și „de acum încolo ilegală”.

Senatorul UDMR Tánczos Barna declarat, joi, într-o conferință de presă la Miercurea Ciuc, că proiectul de lege care clarifică cine și în ce măsură răspunde pentru semnarea documentelor în administrațiile publice locale și județene adoptat, luni, în Senat, reprezint „una dintre cele mai importante teme dezbătute în ultimele 2-3 săptămâni”.
Este o schimbare de optică şi sper ca în următorii ani această schimbare de optică să se constate şi în eventualele cercetări, urmăriri sau procese penale, pentru că responsabilizarea unei singure persoane pentru orice decizie luată de o instituţie este incorectă şi în baza acestei legi de acum încolo este şi ilegală“, a afirmat senatorul UDMR.
Tánczos a explicat că răspunderea individuală a primarilor sau președinților de consilii județene pentru documentele semnate sau hotărârile adoptate de ei nu poate fi angajată decât în situația în care au omis să ceară părerea aparatului de specialitate ori nu a ținut cont de părerea acestuia.
Modificarea stabileşte foarte clar că răspunderea personală, adică o răspundere individuală, se poate constata doar în cazul în care primarul nu a respectat procedurile interne, de consultare a aparatului de specialitate şi a direcţiilor de specialitate în cazul semnării unui document sau adoptării unei hotărâri. În celelalte cazuri, responsabilitatea nu este una individuală şi răspund în mod egal şi persoanele care au considerat că acele documente, acele hotărâri au fost emise sau luate cu respectarea legislaţiei specifice în vigoare“, a subliniat senatorul Tánczos Barna.
Legea adoptată prevede, de asemenea, că nici o autoritate de control nu poate examina oportunitatea emiterii sau adoptării actelor administrative. Autoritățile de control pot examina doar legalitatea documentelor, dar stabilirea oportunității unei decizii aparține autorităților administrației publice locale sau județene.

Daniela MEZEY