Sindicatele afiliate CNSLR Frăţia – filiala Harghita strâng semnături pentru declanșarea grevei generale

Sindicatele afiliate CNSLR Frăţia – filiala Harghita au votat, cu majoritate de voturi, pentru declanşarea grevei generale. Până în data de 17 noiembrie, sindicatele vor strânge semnăturile, a anunţat preşedintele filialei judeţene a Confederaţiei, Dakó Éva.

Am avut ședința consiliului județean al sindicatelor din învățământ, Sanitas, Concordia, Romaqua, afiliate CNSRL Frăția – filiala Harghita. Cu o singură abținere, a Sanitas, cu majoritate de voturi s-a aprobat demararea procesului de strângere de semnături pentru greva generală. Asta nu înseamnă că de mâine vom opri activitatea”, a declarat Dakó Éva.

Potrivit președintelui filialei judeţe a Confederaţiei, nemulțumirile salariaților sunt legate de scăderea salariilor, în special în mediul privat, și de pierderea locurilor de muncă  generate de modificările Codului Fiscal, prin care se transferă plata contribuțiilor sociale de la angajat la angajator, de imposibiitatea negocierilor sectoriale și intersectoriale ce generează lipsa unei protecții reale a angajaților în forma actuală a legii 62/2011 a dialogului social și de întârzierea „nejustificată” a acordării drepturilor salariale pentru angajații unor unități publice de asistență socială și medico-socială de peste 4 luni.

Cu modificările aduse Codului Fiscal, nu se mai poate încheia un contract la nivel de sector de activitate, sunt probleme la încheierea contractelor la nivel de unitate și, cu legea dialogului social, cea mai mare pierdere este contractul colectiv la nivel național”, a explicat Dakó Éva.

În opinia liderului CNSLR Frăția – filiala Harghita, modificările la Codul Fiscal sunt favorabile „oamenilor cu bani și patronilor de rea-credință”.

Dacă ne uităm la propunerile cu trecerea sarcinilor sociale la angajat, nu ar fi nicio problemă dacă patronii ar fi de bună-credință. (…) Patronul care nu a virat statului partea lui, mai bine scapă de un angajat, decât să mărească salariul. Cu lipsa contractului este chiar mai rău, dacă ar fi fost contract colectiv la nivel național, cei care sunt pe posturi cu studii superioare nu erau la salariul minim pe economie, căci în contractul colectiv de muncă la nivel național era stipulat coeficientul de ierarhizare”, a continuat Dakó Éva.

Scăderea impozitului pe salariu afectează și consiliile locale, care vor pierde cota parte pe care o primeau după fiecare angajat. „Deja sunt primari care au declarat în presă că la sfârșit de lună vor majora taxele locale”, a afirmat liderul CNSLR Frăția din Harghita.

Guvernele îi consultă pe oameni din 4 în 4 ani și promit că le dau marea cu sarea, cum a făcut și Guvernul acesta. Anul trecut au promis totul, au mărit salariile la bugetari, dar au dat cu o mână și iau cu două. (…) Nu știu pentru cine lucrează, dar nicidecum pentru cetățeanul român. Și între timp totul s-a scumpit. Vin sărbătorile și mai primim câteva palme de la Guvern”, a conchis Dakó Éva.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole