Skirt Bike în premieră la Miercurea Ciuc

Skirt Bike în premieră la Miercurea Ciuc

Miercurea Ciuc s-a alăturat, sâmbătă, mișcării Skirt Bike România. Feminine, relaxate, superbe și cu zâmbete pe buze, aproape 200 de doamne şi domnişoare iubitoare de mişcare şi de frumos și-au dat întâlnire în centrul orașului Miercurea Ciuc,  să promoveze ciclismul ca stil de viață sănătos și echilibrat, prin intermediul unei parade elegante pe două roți.

Cu fuste sau rochii șic, unele dintre mame asortându-și vestimentația cu a fiicelor lor, cu bicicletele împodobite cu flori și baloane colorate, au creat o atmosfera de sărbătoare.
„Vrem să promovăm mersul cu bicicleta prin oraș sau cu copiii la grădiniță, să nu mai avem problema unde și cum parcăm. Cu bicicleta nu poluăm nici aerul și e și frumos”, a spus responsabilul programului, consilierul local Tófalvi Éva.
Biatlonista care a reprezentat România la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice de iarnă este cea care a venit cu ideea alăturării municipiului Miercurea Ciuc la Mișcarea Skirt Bike, lansată în România în 2010.
Bunici și mame, au venit însoțite de copii, mari sau chiar foarte mici, pe care îi învață să iubească bicicleta. Cea mai mică participantă la prima ediție a Skirt Bike Miercurea Ciuc are un an și opt luni și mama ei susține că „este deja obișnuită să călătorească pe două roti”, pe scaunul special, montat în spatele șeii. Cea mai vârstnică are peste 60 de ani.
„Am fost și altădată în ture cu bicicleta. În fiecare an, de Ziua Pământului se organizează excursii cu bicicletele, dar anul acesta a nins. Skirt Bike este o bună ocazie să recuperăm. La noi în familie aproape toată lumea merge pe biciletă, chiar și fata mea cea mare, iar cea mică, până va mai crește puțin, merge cu noi”, a povestit Csonta Noemi.
Kedves Piroska are 61 de ani și merge pe bicicletă de când se știe. A aflat de acțiune de la fiica ei și i-au fost necesare „câteva secunde” să se decidă să participe. Spune că, dacă ar fi stat în puterea ei, nu ar fi lăsat nicio mașină să circule prin oraș, ci doar pe șoselele de centură.
„Toată lumea ar trebui să meargă cu bicicleta, dacă ar fi depins de mine, nu ar fi avut nimeni voie să intre cu mașina în oraș, doar cu biciclete, cum este și la Bruxelles, în orașul Bruges. Am fost acolo, am închiriat biciclete și așa am vizitat tot orașul”, a relatat Kedves Piroska.
Traseul fetelor a început din fața Teatrului municipal „Csíki Játékszín”, au traversat platoul din fața Palatului Administrativ, s-au angajat, apoi pe bulevardul Kossuth Lajos, pentru a ajunge la liceul Márton Áron, iar de acolo, pe strada Szék, au pedalat până la Șumuleu Ciuc și înapoi.
Deși a fost destinată exclusiv doamnelor și domnișoarelor, la promenadă li s-au alăturat fiii și partenerii acestora, însoțindu-le și protejându-le.
La final, mulțumirea se putea citi pe chipul fiecărui participant. „A fost doar începutul”, au spus multe dintre proaspetele adepte ale mișcării, „abia așteptăm continuarea”.
Fenomenul Skirt Bike este un manifest pentru frumusețea pe bicicletă.

Skirt Bike în premieră la Miercurea Ciuc Skirt Bike în premieră la Miercurea Ciuc Skirt Bike în premieră la Miercurea Ciuc Skirt Bike în premieră la Miercurea Ciuc Skirt Bike în premieră la Miercurea Ciuc Skirt Bike în premieră la Miercurea Ciuc Skirt Bike în premieră la Miercurea Ciuc Skirt Bike în premieră la Miercurea Ciuc Skirt Bike în premieră la Miercurea Ciuc Skirt Bike în premieră la Miercurea Ciuc Skirt Bike în premieră la Miercurea Ciuc Skirt Bike în premieră la Miercurea Ciuc Skirt Bike în premieră la Miercurea Ciuc Skirt Bike în premieră la Miercurea Ciuc

Daniela MEZEY

Alte Articole