Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc – acreditat până 2021

Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea Ciuc a primit acreditare până în 2021, conducerea instituției propunându-și continuarea investițiilor aflate în derulare, cu accent pe îmbunătățirea serviciilor medicale.

Managerul spitalului, dr. Demeter Ferenc, a precizat, într-un comunicat dat publicității marți, că instituţia pe care o conduce a înaintat documentaţia, potrivit legii, la Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate, iar vizita de inspecţie a avut loc în trimestrul al treilea al anului 2015. Potrivit acestuia, procedura de acreditare „implică standarde greu de atins” pentru o clădire construită în urmă cu „aproape o jumătate de veac”.
„Procedura de acreditare în sine, implică standarde și cerințe care în cazul unei clădiri construite cu aproape o jumătate de veac în urmă, sunt aproape imposibil de realizat. Am încercat ca lipsurile structurale să le corectăm, astfel încât să ne aliniem la cerințele occidentale. O a doua grupă de dificultăți a fost reprezentată de lipsurile întâmpinate la nivel național în ceea ce privește diagnosticarea și schemele de tratament. Considerăm că este nevoie de elaborarea de către organele abilitate a modelelor de tratament și diagnosticare, iar acest lucru nu este imposibil, deoarece există unele domenii unde aceste modele au fost elaborate și care sunt utilizate. Aceste lipsuri au fost gestionate de personalul spitalului sub forma unei îndatoriri suplimentare, medicii au elaborat protocoale de tratament a grupelor mai mari de afecțiuni și a celor diagnosticate mai frecvent”, a susținut dr. Demeter Ferenc.
Managerul spitalului a punctat că și în ceea ce privește specificațiile tehnice din domeniul asistenței medicale, personalul specializat întâmpină dificultăți „imense”, pe lângă activitatea zilnică fiind nevoie de elaborarea de proceduri și protocoale separate.
Directorul economic al spitalului, Fülöp Enikő, responsabil cu procedura de acreditare, a afirmat, la rândul său, că o problemă constantă este reprezentată de modificările legislative din domeniu, alinierea la standardele occidentale, precum și procedurile și standardele care trebuie îndeplinite fiind „aproape irealizabile” atunci când se dorește acreditarea unui spital construit în anii 70, iar unele secții ale spitalului funcționează în clădiri construite în secolele XVIII-XIX.
Potrivit documentului de presă citat, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, le-a mulţumit medicilor care s-au implicat în acest proces.
„A fost o muncă de echipă şi mă bucur că, în ciuda impedimentelor întâmpinate, am reuşit să obţinem acreditarea”, a spus preşedintele consiliului judeţean.

În comunicat se menționează că CJ Harghita a alocat peste 500.000 lei pentru obţinerea acreditării de către Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole