Sute de copii români din Miercurea Ciuc atrași în proiecte culturale sprijinite de Episcopia ortodoxă a Covasnei și Harghitei

Voluntari de la mai multe instituții, sprijiniți de Episcopia ortodoxă a Covasnei și Harghitei, în parteneriat cu Instituția Prefectului Harghita și-au asumat un rol important în educația tinerei generații. Preocupările lor s-au concretizat în derularea unor activități educaţionale care să le ocupe copiilor timpul liber, dar mai ales să le dezvolte aptitudinile.

Prin parteneriatul instituţiilor de învăţământ cu episcopia, peste 600 de copii români din Miercurea Ciuc au fost atrași în mai multe proiecte, unele derulate în premieră în anul școlar 2016-2017 – „Micul grafician”, „Copilărie, joc și bucurie ”, „Împletim cultură și tradiție” sau „Picătură și culoare, picuri de cer” – la Centrul Cultural „Patriarh Miron Cristea” din Miercurea Ciuc și în cadrul celor două şcoli româneşti din oraş – Colegiul Naţional „Octavian Goga” şi Şcoala Generală „Liviu Rebreanu”.
Îndrumătorii lor, 15 voluntari talentați de la șase instituții și o asociație din oraș s-au îngrijit să le transmită noțiuni de cultură, tradiţie şi spiritualitate românească. Astfel, copiii au acumulat cunoștințe noi și s-au delectat la cercuri de astronomie, de artă fotografică, de dansuri populare, moderne sau de societate, de sculptură, pictură, încondeiat de ouă, de cusături tradiţionale, de istorie sau de cateheză.
Sunt peste 600 de copii, din care peste 250 au fost prezenţi în această oază de spiritualitatea românească – Centrul Cultural Miron Cristea din Miercurea Ciuc -, unde învaţă tot ceea ce numim noi tradiţie românească şi nădăjduim că ei vor fi mâine românii buni ai zonei”, a declarat episcopul Andrei.
Luni, în cadrul unei ceremonii la sediul Episcopiei ortodoxe a Covasnei și Harghitei, voluntarii implicați în proiecte au fost premiați pentru strădania lor.
Prezent la eveniment, prefectul județului Harghia, Adrian-Jean Andrei, le-a mulțumit îndrumătorilor pentru implicarea în activitățile de păstrare și transmitere a identității românești.
Este un proiect în care chiar am crezut, un proiect care a venit din inimă, de la români pentru români, pentru păstrarea identităţii noastre şi transmiterea identităţii pentru celelalte generaţii. Împreună putem să facem lucruri minunate, de la dansuri, până la coaserea iilor, de la muzică până la recitări, de la pictură până la alte acţiuni care vizează spiritul nostru, de fapt”, a spus prefectul.
Și directoarele celor două școli românești din Miercurea Ciuc și-au manifestat „prețuirea” pentru voluntarii îndrumători ai elevilor, în condițiile în care „sunt puţini oameni la ora actuală care fac ceva în timpul lor liber pentru copii” și au evidențiat necesitatea activităților care promovează tradițiile și obiceiurile românilor, numeric minoritari în Harghita.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole