Sute de elevi maghiari din Harghita la un concurs de limba română

Aproximativ 200 de elevi din judeţul Harghita au participat, vineri, la concursul de limbă română „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!”, destinat copiilor de la şcoli cu predare în limba maghiară din clasele V-XII. Concursul, ajuns la a XV-a ediție, a fost găzduit de Colegiul Național „Márton Áron” din Miercurea Ciuc.

Întrecerea, dedicată elevilor maghiari, respectă regulile unei olimpiade şcolare clasice și își propune să evalueze performanţele de cunoaştere a limbii române într-un sistem adaptat nevoilor, dar şi nivelului posibilităţilor lor de învăţare.
Profesorii apreciază acest concurs, care îi stimulează pe elevii din şcolile cu predare în limba maghiară să înveţe limba română eficient, cu plăcere și îi ajută să își dezvolte capacitatea de exprimare în scris.
Interesul elevilor pentru această competiție a crescut de la an la an și tot mai mulți părinți ai copiilor care studiază exclusiv în limba maghiară conștientizează și îi apreciază beneficiile, insistând ca ei să participe.
În deschiderea evenimentului, directorul Colegiului „Márton Áron”, profesorul Varga László, le-a vorbit participanților despre semnificația aparte a acestui concurs.
„Este un mesaj de prietenie şi toleranţă, de convieţuire, de convingere că stăpânirea la un nivel cât mai ridicat a limbii române contribuie în mod decisiv la comunicarea între minoritatea maghiară şi majoritatea, respectiv naţiunea română, ca o condiţie de fapt a conviețuirii paşnice şi a concilierii dorite de către noi toţi”, a spus profesorul Varga.
In opinia inspectorului şcolar general Görbe Péter „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!” este un concurs foarte important pentru elevii maghiari „care învaţă o altă limbă decât cea maternă, dar o limbă la fel de importantă”, fiind limba ţării în care trăiesc.
„Mă bucur că sunt atâţia copii aici, din atâtea şcoli. Înseamnă că sunt foarte mulţi copii care se preocupă să înveţe limba română, cărora le place să citească, iar citind deveniţi stăpâni ai cuvintelor. Dresaţi cuvintele, folosiţi-le cum trebuie, ca să câştigaţi prieteni, să câştigaţi cunoştinţe, să învăţaţi o meserie, lucruri de care să vă folosiţi în viaţă, ca să vă faceţi un trai mai bun. Vă mulţumesc mult, dragi copii, că vă interesează limba română, că participați la acest concurs, că prin voi etnicii maghiari din judeţ ajung să cunoască şi să aprecieze limba română”, a remarcat acesta.
Prefectul județului Harghita, Adrian-Jean Andrei, le-a transmis elevilor participanți că beneficiul major al acestui concurs constă în lărgirea orizontului de cunoaștere și deschiderea de oportunități în viitor.
„Câştigul cel mai mare este că aceşti tineri – şi familiile lor – împreună cu cadrele didactice au înţeles că respectul pentru limba română nu are graniţe, iar acest concurs nu face altceva, decât să deschidă porţi mai târziu copiilor, care nu vor mai avea frustrarea că limba română constituie un impediment în viitorul lor. Discutăm foarte mult despre convieţuire paşnică şi respect reciproc, căutăm deschidere către ceilalţi în demersul de a convieţui interetnic şi cred că în acest demers, trebuie pornit şi de la bază, de la copiii noştri, trebuie conştientizaţi cetăţenii, şi de o parte şi de alta, că acesta este singurul drum spre un viitor comun”, a subliniat prefectul în mesalul său.
Efortul copiilor maghiari de a se apleca și asupra studiului limbii române a fost apreciat și încurajat de Angela Bârsan, reprezentanta Asociaţiei Comunitare Românești din Miercurea Ciuc – partenerul fidel al acestui concurs.
„Este un efort extraordinar pe care-l faceţi. Eu cred foarte mult în dialog, în dialog interetnic, în comunicare, iar cunoaşterea limbii române este o punte care vă poate ajuta foarte mult în viitor. Aşa cum s-a întâmplat şi cu liderii comunităţii maghiare, care prin cunoaşterea limbii române au reuşit să ajungă în cele mai înalte foruri şi instituţii ale statului român, în Guvernul României, în Parlamentul României. Fără cunoaşterea limbii române, un astfel de deziderat este mai greu de atins”, a conchis Angela Bârsan.
Câştigătorii primelor locuri vor fi recompensați cu diplome și cărţi din literatura română şi universală, oferite de sponsorii şi partenerii concursului, Asociaţia Comunitară Românească din Miercurea Ciuc şi Fundaţia Márton Áron.
Concursul „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!” a fost iniţiat de profesoara de limbă română, Maria Sturzu, în urma 14 ani, între câteva şcoli din bazinul Ciucul de Jos, din dorinţa de a-i încuraja pe elevii maghiari să se exprime şi să comunice în limba română mai mult şi mai ales în afara orelor de clasă.

Daniela MEZEY

 

 

Recomandari

Alte Articole