Un cioban de 28 ani a ajuns la spital, după ce a fost atacat de urs

Cioban  atacat de urs în timp ce păștea oile

Un cioban în vârstă de 28 de ani, din comuna Voşlăbeni, a fost internat, duminică după-amiază, la Spitalul municipal din Gheorgheni, după fost atacat și rănit de un urs.

Soția ciobanului atacat de urs a sunat la 112 și a cerut ajutor. Potrivit echipajului de la Servicul Județean de Ambulanță Harghita care s-a deplasat în zonă, tânărul a fost adus la drum cu o căruță și de acolo preluat și transportat la Spitalul municipal din Gheorgheni.
Păstorul a povestit că era singur la stâna din apropierea comunei Voșlăbeni și dădea de mâncare vitelor, când a fost atacat de un urs. Animalul l-a mușcat de antebraț și de coapsa dreaptă, înainte de a fi alungat de câini. Bărbatul și-a sunat nevasta și aceasta a alertat alți ciobani, care i-au sărit în ajutor.
Păcurarul a fost internat la Secţia de Chirugie a Spitalului municipal Gheorgheni, este în stare stabilă și primește tratament de specialitate.
El este a opta persoană din Harghita atacată și rănită de urs, care ajunge la spital în acest an.
Luna trecută, alți doi ciobani, din zona Mădăraş, atacați de urs în timp ce se aflau cu tuma de oi la păscut, au fost internați, iar înaintea lor, un păstor din comuna Dănești a împărtășit aceeași soartă. Toți trei au fost atacați de o ursoaică agresivă, în vârstă de 20 de ani, văzută frecvent în jurul stânelor din zonă. Vânătorii au obţinut autorizaţie de la Ministerul Mediului şi în urmă cu o săptămână, după o atentă monitorizare, au împușcat-o.
După ce au ieșit din hibernare, urșii au atacat și ucis zeci de vite pe izlazurile din localitățile județului, au distrus stupine și au făcut pagube în culturile agricole. La Băile Tuşnad, au fost relocate mai multe exemplare care coborau seară de seară  în staţiune, provocând pagube în gospodăriile localnicilor şi neplăceri turiştilor.
În urmă cu o lună, peste 500 de persoane din județele Harghita, Covasna și Mureș – președinți de consilii județene, reprezentanți ai asociațiilor de vânătoare, ai composesoratelor și ai crescătorilor de animale, au protestat la București, cerând ministrului Mediului să emită ordinul de derogare pentru împuşcarea urşilor periculoși.

Daniela MEZEY

Alte Articole