Un jandarm din Harghita a reprezentat România la EUPST II, în Scoția

Un jandarm din Harghita a reprezentat România la EUPST II, în Scoția

În perioada 23 aprilie- 28 aprilie, la Colegiul Poliției Scoțiene situat în Castelul Tulliallan, Aloa, Scoția s-a desfășurat cursul EUPST II (European Union Police Services Training). Maiorul Adrian Popa de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita a fost singurul ofițer român selectat pentru această activitate.

La EUPST II au participat ofițeri de poliție și jandarmerie din 13 țări – Malawi, Germania, Franța, Spania, Portugalia, Norvegia, Finlanda, Estonia, Anglia, Olanda, Georgia, Polonia și România -, iar invitații și lectorii au fost atât din sistemul polițienesc, cât și din cel academic.
Tema cursului a fost „Misiuni polițienești în state fragile și afectate de conflicte”, participanții fiind în majoritate ofițeri cu experiență în misiuni internaționale.
La festivitatea de încheiere a cursului au fost prezenți Dr. Alasdair Allan, ministrul scoțian pentru Dezvoltare Internațională și Europa, șeful poliției scoțiene și adjunctul acestuia.
În anul 2011, maiorul Adrian Popa a participat, timp de șase luni, la „NATO Training Mission” – Misiunea de pregătire a NATO, în Afghanistan. În perioada 2013-2014 a făcut un stagiu similar, în aceeași țară, continuându-și pregătirea. În prezent, este comandantul Detașamentului 1 Jandarmi Mobil.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita

Un jandarm din Harghita a reprezentat România la EUPST II, în Scoția

Alte Articole