„Un milion de stele” pentru semenii noștri vulnerabili

„Un milion de stele” pentru semenii noștri vulnerabili

foto: arhiva Caritas Alba Iulia

Sute de persoane din Harghita au făcut donații, într-un gest de solidaritate cu persoanele marginalizate, cu cei care suferă, cu semenii lipsiți de șansa unui viitor demn, la care nu pot visa, cu bătrânii uitați sau cu copiii abandonați. Au aprins „Un million de stele” pentru nevoiași.

„Un milion de stele” pentru semenii noștri vulnerabiliÎn urmă cu 9 ani, Caritas Alba-Iulia s-a alăturat acțiunii „Un million de stele”, care se desfășoară în toată Europa. La actuala ediție, acțiunea caritabilă s-a organizat într-un număr mare de locații din Harghita, în  orașe: La Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Odorheiu Secuiesc, Cristuru Secuiesc și Toplița, în stațiunea Praid, dar și în comune, la Joseni, Ditrău şi Remetea.
La Miercurea Ciuc, „Un milion de stele” s-au aprins pe platoul din fața Palatului Administrativ. Fiecare lumânare aprinsă a reprezentat, simbolic, solidaritatea cu un suflet chinuit, cu o persoană care se confruntă cu neajunsurile şi marginalizarea socială.
Astăzi, când toată lumea aleargă după bani, să ne oprim un moment și să ne gândim la semenii noștri, cu care soarta nu a fost așa de generoasă. Fiecare, cu cât poate, să încercăm să-i ajutăm pe acești oameni. Este o picătură în mare, dar oamenii necăjiți, dacă văd că societatea este alături de ei, se simt altfel. Un om mai deștept decât mine a spus că fiecare societate este atât de puternică, cât de tare este cea mai slabă verigă a ei. De aceea trebuie să ajutăm la întărirea verigilor slabe”, a apreciat şeful Seful Departamentului Socio-Medical al Caritas, Péter György.
„Un milion de stele” pentru semenii noștri vulnerabiliColegii săi, care își desfășoară activitate de îngrijire la domiciliu și de asistență familială cunosc cel mai bine greutățile persoanelor vulnerabile. Intră în casele lor, le ajută să trăiască decent și le oferă sprijin necondiționat și cu devotament.
Orice gest de solidaritate manifestat față de ei, îi lasă fără cuvinte, dar o mulțumire nemărginită le luminează chipurile; se simt acceptați.
Astfel de acțiuni ar trebui organizate pe tot parcursul anului, „nu numai de Crăciun”, când apropierea sărbătorii ne face mai buni, susține Demeter Zsuzsanna, coordonatorul de programe din cadrul Biroului de Asistenţă şi Consiliere pentru Persoane cu Handicap al Asociaţiei Caritas.
Ar trebui ca fiecare om să adere la această cauză, să găsească o comunitate, o biserică şi să se organizeze astfel de acțiuni și în iulie, în august. Haideți să căutăm un om singur, căruia să-i curăţăm grădina, să-i tăiem lemnele pentru iarnă, orice sprijin este un dar, nu numai pachetul de Crăciun”, consideră Demeter Zsuzsanna.
„Un milion de stele” pentru semenii noștri vulnerabiliPăinți, copii, tineri și bunici au venit în centrul orașului, să-și manifeste sprijinul față de cei care au atât de multă nevoie de el. Au socializat, la un pahar de ceai cald, oferit de organizatorii acțiunii și s-au bucurat de dansurile și recitalurile artiștilor locali, care an de an se oferă voluntar, pentru ca această acțiune să fie mai atractivă.
Ca în anii precedenți, fondurile vor fi folosite pentru cumpărarea de alimente care vor fi dăruite, în preajma Crăciunului, persoanelor vulnerabile.
Potrivit Caritas Alba Iulia, anul trecut au participat la acțiunea „Un million de stele” peste 5.300 de persoane din țară, care au donat în jur de 42.000 de lei. Donațiile omenilor cu suflet mare au ajutat mai mult de 600 de familii și vârstnici care se confruntă cu mari dificultăți materiale.

Daniela MEZEY

Alte Articole