Zilele Şcolii Harghitene, deschise de Ariana-Oana Bucur, secretar de stat în Ministerul Educaţiei

Zilele învățământului harghitean, manifestare ajunsă la a XV-a ediție, au debutat, la Casa Corpului Didactic din Miercurea Ciuc, cu o conferinţa organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean, cu tema „Utilizarea tehnologiei moderne în educaţie”. La deschidere a fost prezentă şi Ariana-Oana Bucur, secretar de stat în Ministerul Educaţiei Naționale, alături de aproximativ 200 de cadre didactice.

„E vorba de aceste tehnologii moderne inserate în viața noastră; câteodată benefice, câteodată sufocante; important e să știm să le gestionăm în așa fel încât să fie în ajutorul nostru, al dascălilor, și nu în ultimul rând al copiilor”, a punctat secretarul de stat.
Ariana-Oana Bucur a afirmat că Ministerul Educației Naționale este preocupat de o serie de strategii, printre care reducerea părăsirii timpurii a școlii, în cadrul cărora pot fi introduse tehnologiile moderne în demersul didactic, convingând, astfel, copiii, tinerii, chiar și adulții care au părăsi școala, să revină, să își finalizeze studiile și să dobândească o calificare.
„E vorba aici nu numai de activităţile curente de la catedră, dar cred că este foarte important să abordăm şi activităţi de predare, învăţare, evaluare pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale, pentru copiii care sunt şcolarizaţi la domiciliu, pentru copiii care sunt şcolarizaţi în spitale. Cred că şi acest element, care este foarte important şi pentru care ministerul s-a angajat că va elabora metodologii şi acte normative care să vină în sprijinul copiilor, va fi ajutat cumva de acest domeniu, al IT”, a continuat secretarul de stat Ariana-Oana Bucur.
Potrivit acesteia, Ministerul Educației are în vedere și o acțiune de „profesionalizare a carierei didactice”, având în vedere că profesorii sunt „facilitatorii” învățării.
„Trebuie să facem tot posibilul ca și noi și copiilor cu care lucrăm să le formăm competențe digitale, competențe pe care ei să le dobândească de la vârste mici. Cred că trebuie să exploatăm această realitate și să sprijinim informarea acestor copii și educarea lor și instruirea lor cu aceste tehnologii și device-uri. Noi trebuie să le creăm competențe de gândire critică, de analiză, de sinteză cu care ei să facă față mai departe provocărilor care îi așteaptă”, a mai spus Bucur.
Inspectorul școlar general Petru Gârbea a precizat, la rândul său, că utilizarea tehnologiei moderne în educaţie este o temă importantă, de actualitate, care ne influențeze viața „în aproape toate aspectele”.
„Tehnologia ne poate ajuta să facem lucruri bune, să le facem mai bine, mai uşor în învăţământ, să pregătim copiii mai bine. Totodată, este purtătoarea unor pericole de care trebuie să fim conştienţi, de care trebuie ne ocupăm, să le evităm, să pregătim şi copiii, tinerii de azi, ca să ştie să folosească tehnologia spre binele lor şi spre binele celor de lângă ei”, a explicat șeful ISJ Harghita.
Prefectul județului Harghita, Adrian-Jean Andrei, consideră că învățământul trebuie să evolueze și să țină pasul cu schimbările rapide ale tehnologiei informației.
„Modernizarea școlii românești presupune adaptabilitatea acesteia la noile provocări, iar învățământul trebuie să evolueze și să țină pasul cu schimbările rapide ale tehnologiei informației, astfel încât utilizarea frecventă a calculatorului, a noii tehnologii în procesul instructiv-educativ devine o necesitate. Tehnologiile digitale nu trebuie să reprezinte o simplă adăugare în planului de învățământ, ele trebuie să fie integrate deplin în educație la toate nivelurile sistemului școlar, ele reprezintă cea mai importantă provocare a momentului în planul formării instructiv-educative”, a spus prefectul Andrei.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, prezent la eveniment, a apeciat că tehnologiile moderne îi vor ajuta „foarte mult” pe copiii maghiari „să comunice în limba română”. În context, el a adăugat că fără o orientare profesională, „dacă lasă totul pe seama calculatorului”, tinerii nu-şi vor putea realiza visul.
„Totodată, dacă vorbim de tehnologii moderne, atunci trebuie să vorbim şi de orientarea profesională. Eu cred că orientarea profesională trebuie să fie primordială, pentru că acum, cum se vede, 52-53% dintre elevi au luat examenul de Bacalaureat şi restul trebuie să caute altundeva, de obicei în altă ţară, un viitor şi eu cred că trebuie să conlucrăm”, a opinat Borboly Csaba.
La conferința „Utilizarea tehnologiei moderne în educaţie” au fost prezente mai multe firme şi companii din domeniul IT, unele de renume mondial, care au venit cu soluţii tehnologice dedicate învăţământului, prezentate într-o expoziție deschisă la la Casa Corpului Didactic din Miercurea Ciuc.
„Zilele Școli Harghitene” se vor încheia în data de 18 mai, în cele 10 zile dedicate acestei manifestări urmând să fie susținute prezentări în mai multe localități din județ.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole