Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită în școli, muzee și biblioteci din Harghita

Ziua Culturii Naţionale va fi sărbătorită printr-o sumedenie de manifestări în majoritatea şcolilor din județul Harghita, nu doar în cele cu predare în română, ci și în cele cu predare în limba maghiară, în muzee și biblioteci, prin care vor fi omagiate personalitatea și contribuția poetului, prozatorului și jurnalistului Mihai Eminescu la litertura națională și universală.

În 112 de grădinițe, școli și licee din judeţ au loc simpozioane, spectacole, concursuri de recitări, prezentări ale operei și vieții lui Mihai Eminescu, lecturi eminesciene, expoziții de carte și de desene, sesiuni de comunicări, vizionări de filme, simpozioane, ateliere tematice, concursuri pe teme literare și mese rotude interactive. Celor mai mici, educatorii le vor citi povești și poezii, sau vor merge împreună la teatru de păpuși.

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, în colaborare cu Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc, sub genericul „Vorbind în taină…”,  îl omagiază pe „Luceafărul poeziei românești” prin prezentări de proiecte pe teme eminesciene și un moment liric pregătit de elevi. Participanții vor putea vizita și expoziția „Eminescu-168 de la naștere”,  care, prin intermediul unor fotografii și documente, punctează câteva momente importante din viața poetului.

De-a lungul anilor, celebrarea  poetului național și a poeziei româneşti şi-a extins semnificaţia, devenind prilej de reflecţie asupra culturii române. La Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea Ciuc, publicului consumator de cultură este invitat de Ziua Culturii Naționale, de la ora 16.00, să îi cunoască pe membrii cenaclului „Buna Vestire”, care se vor prezenta, vor recita și apoi îi vor invita pe cititori să participle la un concurs de recomandări de lectură din literatura română contemporană intitulat „Cititorii recomandă, autorii se recomandă”. La final, posesorii de telefoane inteligente cu sistem de operare Android sau IOS sunt invitaţi să experimenteze noi mijloace de informare în domeniul literaturii contemporane scrise, prezentate de serviciul informatic al Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” din Braşov.

Biblioteca „George Sbârcea” din Topliţa își invită cititorii să îşi reamintească nemuritoarele creații lirice ale poetului nepereche Mihai Eminescu. Se vor recita poezii din cele mai alese de către autorii revistei Toplitera, dar și de către profesori și de elevi talentați din Toplița, iar soliștii vocali ai Ansamblului „Rapsodia Călimanilor” al Centrului Cultural Toplița vor susține un micro-recital pe versurile eminesciene îndrăgite. În cadrul manifestării dedicate Zilei Culturii Naționale vor fi prezentate și două noi cărți apărute în municipiul Toplița: Octav Ardelean (prof. Bucur Octavian) – „Paradoxul identității” și „Lada de zestre”- Asociația „Flori Toplițene”, fondată de Harpa Livia.

În municipiul Odorheiu Secuiesc, Asociaţia Culturală „Gi Rromano – Suflet Rromano” Harghita, cu sprijinul municipalității prezintă un spectacol folcloric multicultural intitulat „Împreună pentru cultură în anul centenarului”, Spectacolul va fi susținut de artiştii Ansamblului „Ceatără” din Carei, împreună cu invitatul lor special Cristian Fodor, şi de ansamblul artistic al Asociaţiei „Gi Rromano-Suflet Rromano” Harghita.

Daniela MEZEY

 

 

Recomandari

Alte Articole