Ziua Imnului Național al României sărbătorită la Miercurea Ciuc (Galerie FOTO)

Devenită tradiţie, ceremonia dedicată cinstirii Zilei Imnului Naţional s-a desfășurat în fața Monumentului Ostașului Necunoscut din centrul municipiului Miercurea Ciuc, în prezența a aproximativ 150 de persoane, a reprezentanților autorităților, instituţiilor deconcentrate, precum și a militarilor activi, în rezervă şi reprezentanților veteranilor de război.

Prefectul județului Harghita, Adrian-Jean Andrei, a trecut în revistă Garda de Onoare, apoi un sobor de preoți a oficiat ruga şi închinarea pentru poporul român.
Prefectul Andrei a evocat istoricul și semnificația Imnului Național, precizând că, încă din 1848, acesta a reprezentat „o chemare spre emancipare națională și social-politică a tuturor românilor”, motiv pentru care a fost interzis în timpul regimului comunist.
Să-l cântăm cu mândrie – ca un gest de solidaritate națională și respect față de țară. Cântând Imnul, ne afirmăm identitatea națională și ne exprimăm patriotismul. Cântând Imnul dobândim cutezanță și libertatea pe care ne-am dorit-o tot timpul.(…) Îndemnul «Deșteaptă-te, române!» ne duce cu gândul la toate generațiile care au construit statul român , la dificultățile prin care am trecut, la toate suferințele îndurate. Orice națiune se fondează pe respectul față de simbolurile naționale. Dincolo de neajunsurile și patimile fiecărei zile suntem români și ne iubim țara cu tot ceea ce înseamnă ea, iar Ziua Imnului, la fel ca Ziua Drapelului, are menirea să ne reamintească acest lucru: că avem datoria să le explicăm noilor generații ce înseamnă imnul, drapelul, stema, că sunt simboluri sfinte ale neamului, reprezintă locul unde li s-au născut părinții și în care li se vor naște copiii. La mulți ani România, la mulți ani români, la mulți ani cetățeni ai municipiului Miercurea Ciuc și ai județului Harghita”, a spus prefectul județului.
Apoi, întreaga asistență a intonat Imnul Național „Deşteaptă-te, române!”.
Ceremonia s-a închiat cu defilarea Gărzii de Onoare constituită din militari aparținând Brigăzii 61 Vânători de Munte „Gen. Virgil Bădulescu”, Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltul” și Penitenciarului Miercurea Ciuc.
„Deșteaptă-te, române!” este Imnul Național al României începând din 1990. Pentru o vreme, a fost de asemenea Imnul Național al Republicii Democratice Moldovenești (1917-1918) și al Republicii Moldova (1991-1994). Melodia imnului a fost compusă de Anton Pann, iar versurile și aranjamentul aparțin poetului Andrei Mureșanu, un tribun al epocii marcate de Revoluția de la 1848.
Ziua Imnului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an, la data de 29 iulie.

Daniela MEZEY

Recomandari

Alte Articole